Παιδίατρος

Πιστοποιημένη Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού IBCLC

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1990-1996). Εργάστηκε ως αγροτικός ιατρός στη Βεργίνα Ημαθίας. Ειδικεύτηκε στην παιδιατρική στην Μ.Βρετανία (1998-2003)...

ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ


(Πατήστε πάνω στην είκονα ή εδώ για μεγέθυνση)


Η κατανάλωση του αλκοόλ κατά τη διάρκεια του θηλασμού  αν γίνεται περιστασιακά, με σύνεση και ακολουθώντας βασικούς κανόνες , δεν έχει αποδειχτεί ότι βλάπτει το  βρέφος και θεωρείται συμβατή με το θηλασμό.  Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Παιδιάτρων «η μητέρα που θηλάζει μπορεί να καταναλώνει περιστασιακά 0.5 γραμμάριο αλκοόλ ανά κιλό βάρους, που για μία γυναίκα 60 κιλών αντιστοιχεί σε 2 μπύρες, 150 ml κρασί ή 1 απεσταγμένο ποτό».  Στον παραπάνω πίνακα μπορείτε να δείτε πόση ώρα χρειάζεται  να περάσει από την στιγμή που θα καταναλώσετε αλκοόλ για να θηλάσετε, ανάλογα με το βάρος σας. 
Τι πρέπει να γνωρίζετε:

  1. Το αλκοόλ που καταναλώνεται από τη μητέρα περνάει άμεσα στο μητρικό γάλα  χωρίς να αποθηκεύεται σε αυτό.
  2. Τα επίπεδα του αλκοόλ στο γάλα της μητέρας είναι μόνο ένα κλάσμα από την ποσότητα που έχει καταναλώσει η μητέρα.  Αποτελεί περίπου το 16% των επιπέδων του αίματος της, αλλά το βρέφος μεταβολίζει το αλκοόλ με πιο αργό ρυθμό από τον ενήλικα. Μετά την ηλικία των 3 μηνών το μωρό μεταβολίζει το αλκοόλ πιο γρήγορα. 
  3. Ένα ποτό σημαίνει 330 ml μπύρας με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5% , 150 ml κρασιού 11%, 40 ml ποτού 40%.
  4. Τα μέγιστα επίπεδα ενός ποτού επιτυγχάνονται στο μητρικό γάλα περίπου την πρώτη ώρα μετά την κατανάλωσή του.  
  5. Τα επίπεδα του αλκοόλ στο μητρικό γάλα ακολουθούν αυτά στο αίμα της μητέρας.  Όταν πέφτουν τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα της μητέρας πέφτουν και τα επίπεδα αλκοόλ στο γάλα της.
  6. Όσο πιο μεγάλο είναι το σωματικό βάρος της μητέρας τόσο πιο γρήγορα μεταβολίζεται το αλκοόλ. Επίσης η κατανάλωση αλκοόλ μαζί με φαγητό επιβραδύνει το μεταβολισμό του.
  7. Το αλκοόλ που περιέχεται στο αντλημένο γάλα είναι μόνιμο και δεν ελαττώνεται όσες ώρες κι αν περάσουν.  ΠΕΤΑΞΤΕ ΤΟ! 
  8. Περίπου δύο ώρες αποχής από το θηλασμό, μετά από την κατανάλωση ενός ποτού είναι απαραίτητες για τον πλήρη μεταβολισμό του σε μία γυναίκα  80 κιλών.   Μόλις αισθανθείτε  ότι έχει περάσει η επήρεια του αλκοόλ από το νευρικό σας σύστρημα μπορείτε να θηλάσετε.
  9. Τεχνικές όπως η κατανάλωση περισσότερου νερού, καφεΐνης, η σωματική άσκηση, η άντληση και το πέταγμα του μητρικού γάλακτος ώστε να επιταχυνθεί ο μεταβολισμός του αλκοόλ, δεν έχουν καμιά αποτελεσματικότητα.  Μόνο ο χρόνος θα ελαττώσει τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα. 
  10. Σιρόπια που περιέχουν αιθανόλη, μπορεί να έχουν ποσότητα αλκοόλ ίση με αυτή που περιέχεται σε ένα ποτό. 
  11. Θηλάστε το μωρό σας πριν πιείτε αλκοόλ.
  12. Η άντληση και αποθήκευση του γάλακτός σας πριν την κατανάλωση αλκοόλ, είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να μην εκτεθεί το μωρό σας στο αλκοόλ.
  13. Το μητρικό γάλα είναι τροφή αναντικατάστατη, γι’ αυτό καλό θα ήταν αν σκοπεύετε πιείτε πολύ αλκοόλ, να προγραμματίσετε εκ των προτέρων τι θα φάει το μωρό σας ώστε να αποφύγετε τη φόρμουλα.  
  14. Διασφαλίστε ότι κάποιος άλλος μπορεί να φροντίσει το μωρό σας για εσάς , μέχρι να μπορέσετε να το κάνετε εσείς η ίδια με ασφάλεια.
  15. Μην κοιμάστε στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό σας όταν έχετε καταναλώσει αλκοόλ.
Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ
  • Μεγάλες ποσότητες αλκοόλ (> 2 ποτά)  ελαττώνουν την παραγωγή και εμποδίζουν τη ροή του γάλακτος από το μαστό. 
  • Η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ έχει παρατηρηθεί ότι επηρρεάζει τον ύπνο του μωρού, τα επίπεδα εγρήγορσής του, την όρεξή του, τη σωματική και την ψυχοκινητική του ανάπτυξη.
Αναφορές:
http://www.infantrisk.com, www.motherisk.org, 
Hale, Thomas. Medications and Mothers’ Milk, 2012 edition. Hale Publishing, 2012: 417-419.
AAP Section on Breastfeeding. Policy Statement: Breastfeeding and the Use of Human Milk. PEDIATRICS Vol. 129 No. 3 March 2012, pp. e827 -e841.

08-05-2015


Σχετικά άρθρα

ΠΛΗΓΩΜΕΝΕΣ ΘΗΛΕΣ Οι πληγωμένες θηλές ταλαιπωρούν πολλές μανούλες με αφόρητο πόνο και, στις περισσ ... Διαβάστε περισσότερα

27-11-2014


ΜΑΣΤΙΤΙΔΑ Η μαστίτιδα είναι μία συχνή επιπλοκή του θη ... Διαβάστε περισσότερα

27-11-2014


ΦΡΑΓΜΕΝΟΣ ΠΟΡΟΣ Ο φραγμένος γαλακτοφόρος πόρος μπορεί είναι ένα&nbs ... Διαβάστε περισσότερα

27-11-2014


ΑΠΟΓΑΛΑΚΤΙΣΜΟΣ Απογαλακτισμός ή αποθηλασμός είναι η διακοπ ... Διαβάστε περισσότερα

27-11-2014